مقاله تعریف ” خودشناسی ” و ” مهارت های زندگی ” را در وب سایت راز درون دنبال کنید .
مهارت های زندگی شامل روش های عملی می باشد که به فرد کمک می کند زندگی بهتری داشته باشد .
تعریف مهارت :
مهارت قابلیت یادگیریاست یا به زبانی دیگر استعداد و آمادگی انجام کاری با حداقل صرف زمان و انرژی یعنی فرد مهارت و توانایی این را دارد که با اطمینان نسبی و با صرف حداقل انرژی کاری را به نتیجه برساند.
تعریف مهارت های زندگی :
مهارت های زندگی یعنی داشتن توانایی های لازم برای اقدام و عمل مؤثر در شریط متغیر زندگی
خودشناسی به فرد کمک می کند که بتواند ضعف های و توانایی های خودش را بشناسد و زمانی که فرد از طریق خودکاوی به خودشناسی برسد می تواند از طریق مهارت های زندگی خودش را در شرایط بهتری از زندگی قرار دهد .
مهارت های زندگی یعنی ایجاد توانمندی فردی برای سازگاری و رفتارهای مثبت و سازنده , که فرد از طریق این مهارت ها می تواند زندگی موفقی را برای خودش رقم بزند .
مهارت های زندگی توانایی های را در اختیار ما قرار می دهدکه بتوانیم در موقعیت های مختلف رفتارهای مناسب و عاقلانه ای داشته باشیم .
بطور مثال مهارت خودکاوی به خودشناسی ما کمک می کند ، مثلا من از طریق خودکاوی به این شناخت رسیده ام که چه شرایطی خشم و پرخاشگری را در من برانگیخته می کند و در چه شرایطی من دچار استرس می شودم . زمانی که من از طریق خودکای به خودشناسی رسیدم متوجه شدم که بایست مهارت کنترل خشم را یاد بگیرم یا مهارت بهبودی بخشی استرس را یادبکیرم و این مهارت ها به من کمک می کند زمان هایی که مثلا خشم یا استرس سراغ من می آید آنها را مدیریت کنم .
سازمان بهداشت جهانی مهارت های زندگی را شامل توانایی های آدمی جهت رفتارهای مثبت و انطباق پذیر با دیگران می داند که او را قادر می کند با چالش ها و نیازمندی های روزانه به گونه ای مؤثر روبه رو سازد .
طبق این تعریف زمانی که شخص از طریق خودشناسی به این آگاهی دست پیدا می کند که برخی رفتارها آسیب زننده هستند شخص از طریق مهارت های زندگی می تواند رفتارهای جدیدی را برای بهتر زندگی کردن در خودش ایجاد کند . بطور مثال کسی که عزت نفس آسیب دیده ای داشته باشد نمی تواند با جرأت و شهامت به خواسته های خودش برسد و چنین شخصی لازم است که مهارت جرأت ورزی را در خودش پرورش دهد .
مهارت های زندگی بایست برای انسان آرامش و سعادت را به همراه داشته باشد . تجربیات چندین ساله من این را می گوید برای اینکه افراد بتوانند مهارت های زندگی را بصورت عملی در زندگی خودشان عملی کنند لازم است که اقدام به خودکاوی کنند و زمانی که به خودشناسی رسیدند آن زمان بهتر می توانند مهارت های زندگی را در زندگی خود اجرا کنند . بطور مثال شخصی این آگاهی را دارد که فردی خشمگین و پرخاشگر می باشد ؛ مهارت کنترل خشم به تنهایی به او کمک نمی کند که از تکنیک ها استفاده کند . اما اگر فرد ریشه خشم خودش را بداند بهتر می تواند خشم خود را کنترل کند مثلا من نسبت به مناسک مذهبی حساسیت خاصی دارم درگذشته فکر می کردم بخاطر شرایط بیرونی و اصول مدهبی حساسیت من تا این حد زیاد است اما بعد از خودکاوی به این خودشناسی رسیدم که ریشه حساسیت من به دوران کودکی و نوجوانی من برمی گردد . و این آگاهی به من کمک کرد که حساسیت من به نسبت گذشته خیلی کمتر شود .
دستیابی به مهارت های گوناگون زندگی به انسان کمک می کند که در عرصه های مختلف پیشرفت کند و بدیل تنوع و پراکندگی مهارت های زندگی دراینجا چهارچوب منسجمی را ارائه می دهم ( منبع : خودشناسی و خودآگاهی از : محمد حسن فاطمی راد , نسترن طاهری و محمد بنی حسن )
مهارت خودکاوی و خودشناسی :
شامل شناخت ویژگیها , توانمندی ها , استعداد ها , علائق و نیازمندی های جسمی وروحی و درک صحیح از خود با توجه به نقاط ضعف و نقاط قوت
مهارت های فکری و ذهنی :
شامل مهارت تصمیم گیری , مهارت حل مسأله , مهارت تفکر خلاق , مهارت تفکر نقاد , انتخاب هدف ..
مهارت های ارتباطی – اجتماعی
شامل مهارت دوست یابی , مهارت ارتباط مطلوب با دیگران , مهارت جرأت ورزی ( ابراز وجود) , مهارت نه گفتن , مهارت ارتباط مؤثر با خانواده و …..
مهارت های شناختی ( معرفتی ) :
شامل شناخت خود , خدا , خانواده و دیگران , جهان هستی .
مهارت های عاطفی ( احساسی ):
شامل همدلی , همدردی , هنر خوب شنیدن , مدیریت استرس و….
مهارت های نگرشی :
نگرش به دنیا , نگرش به ماهیت انسان , جایگاه ارزش ها , معنا و مفهوم زندگی و……