خود کار آمدی

خودکارآمدی

خودکارآمدی یعنی انتظارات فرد در مورد توانایی هایش برای مقابله موفقیت آمیز با موقعیت های مشکل زا .

خود کار آمدی را در وب سایت راز درون دنبال کنید .

خودکارآمدی چه فوایدی برای شخص دارد ؟

خودکارآمدی بر افکار ، انگیزش و خلق فرد تأثیر مهمی دارد .

افکار : خود کارآمدی بالا افراد را ترغیب می کند تا برای خود اهداف معناداری انتخاب کنند ، زیرا ایمان دارند که می توانند به این اهداف دست یابند . افرادی که احساس خودکارآمدی بالایی دارند درست همان نتایج مطلوبی را که از طریق حل مسأله و کسب مهارتهای اساسی زندگیشان نصیبشان می شود ؛ از این حالت هم به دست می آورند .

انگیزش : خودکارآمدی موجب پایداری و استقامت می شود . افرادی که احساس خودکارآمدی دارند ، بعد از شکست به سادگی تسلیم نمی شوند ؛ بلکه برای رسیدن به هدفشان به دنبال راههای دیگر می گردند .

خلق :با توجه به اینکه افراد برخوردار از خودکارآمدی بالا به مهارت های مقابله ای خود اطمینان دارند ، از این رو هنگام مواجهه با مشکلات زندگی کمتر افسرده و مضطرب می شوند .

افرادی که از خودکارآمدی بالا برخوردارند ، از نقاط ضعف و قوت خود مطلعند .

آنها اهداف واقع بینانه ای را انتخاب می کنند و از خود انتظارات معقولی دارند و می دانند که تمرکز بر حل مسأله برایشان فوایدی بیشتری دارد و برای همین از روش های هیجان محور برای حل مسأله زمانی استفاده می کنند که دیگرکاری از دست آنها بر نمیاید.

از مشکلات دشوار زندگی هرگز اجتناب نمی کنند .آنها می توانند امیال و خواسته های غیر واقع بینانه خود را شناسایی کنند وتغییر دهند .

خودکارآمدی دارای سه بعد است :

مقدار خودکارآمدی : به درجه دشواری مشکلاتی که شخص آماذگی مقابله با آنها را دارد اشاره می کند بطور مثال برخی ، برخی افراد قبول دارند که باید چیزهای جدید را یاد بگیرند اما هرگز این کار را انجام نمی دهند . یا ممکن است مرد یا زنی هنگام صحبت کردن در یک گروه کوچک به خود اطمینان داشته باشند ، اما موقع سخنرانی در یک جمع چنین اطمینانی نداشته باشند .

قدرت خود کار آمدی : به اعتقاد راسخ فرد مبنی برا اینکه می تواند از عهده یک رفتار دشوار برآید , اشاره دارد . قدرت خودکارآمدی به تفاوت بین این فکر که “شاید بتوانم این کار را انجام دهم” واین فکر که “مطمئنم که می توانم این کار را انجام دهم ” اشاره دارد .

عمومیت خودکارآمدی : به میزان احساس اطمینان فرد به خود برای انجام رفتارهای خاص در شرایط و موقعیت های مختلف اشاره دارد ؛ یعنی توانایی فرد برای دادن مناسبترین پاسخ در تمام موقعیتها اشاره دارد.

براساس مدل خودکارآمدی برای اینکه شخص حاضر شود برای رسیدن به یک هدف تلاش کند و یا با مشکلی مقابله کند , بایدسه شرط زیر را داشته باشد :

۱-فرد معتقد باشد که آن هدف خاص قابل دستیابی است , و انتظار داشته باشد که اگر تلاش کند به نتیجه می رسد .

۲-شخص اعتقاد داشته باشد که مهارتهای لازم برای رسیدن به آن هدف را دارد .

۳- هدف باید ارزش تلاش کردن را داشته باشد .

مهارت های زندگی – راز درون – شهناز غفاری

 

 

 

درباره نویسنده: شهناز غفاری

مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *