خودکاوی

خودکاوی و خود شناسی

خودکاوی و خودشناسی

خود کاوی و خود شناسی از دیدگاه کارن هورنای را در وب سایت راز درون دنبال کنید .

 خود کاوی و خود شناسی کارن هورنای توضیح می دهد که شخصیت عصبی انرژی زیادی صرف توجیه ، ارضا و ابراز انتظارات خود می کند.

 

خود کاوی و خود شناسی به ما این امکان را می دهد که عطش های عصبی را بشناسیم .

یک شخصیت عصبی چون از خودش انتظارات زیادی دارد اگر در برآورده شدن انتظارات خودش شکست بخورد عکس العمل و واکنش شدیدی ازخودش نشان می دهد . علت اصلی آن این است که از شکست یک هراس دائمی دارد . و اگر شکست بخورد دچار عصبانیت و خشم می شود چون از خودش توقع و انتظار شکست خوردن را ندارد .زمانی که خشم وعناد به این شکل سرکوب می شود فرد دچار امراض و ناراحتی های ” سایکوسوماتیک ” می شود .( امراضی جسمانی که ریشه و علت آنها روانی است ).خود کاوی و خود شناسی امکان شناخت این فشارهای عصبی را در اختیار ما قرار می دهد .

ممکن است احساس خشم وعناد و عصبانیت , آزادانه و با صراحت ابراز شود , یا لااقل شخص برخلاف م.رد قبل آنها را آگاهانه حس کند . در این موارد هرچه خشم وعناد غیر منطقی تر باشد شخص بیشتر می کوشد تا خطائی را که نسبت به او شده است مبالغه آمیز و شدید جلوه دهد و خطاکار را مستوجب خشم و عناد خود تصور کند و بخواهد از او انتقام بگیرد . گاهی شخص خشم وعناد خود را با صراحت ابراز نمی دارد ؛ بلکه می کوشد تا خود را چنان از رد شدن توقعاتش رنجور و بیچاره نشان دهد که طرف احساس پشیمانی و تقصیر کند .

در حقیقت رنجور نمایی وسیله ای است برای سرزنش دیگران و اینکه دیگران خود را سرزنش کنند و این شکلی غیر مستقیم است برای انتقام گرفت از آنها .

بد نیست گاهی که احساس خشم وعناد نسبت به دیگران می کنیم از خود بپرسیم که آیا خشم و عناد ما متناسب با خطایی که طرف نسبت به ما مرتکب شده است هست یا نه ؟ واگر دیدیم که نیست باید بگردیم ببینیم چه توقع عصبی در ما وجود داشته است که عدم رعایتش بوسیله دیگری تا این حد در ما خشم و عناد تولید کرده است . خودکاوی و خودشناسی کارن هورنای دقیقا به ما این را می گوید که ریشه آن خشم و عناد را بایست در درون خودمان جستجو کنیم بخاطراینکه میزان آن از یک حد تعادل خارج شده است .

خودکاوی و خودشناسی از دیدگاه کارن هورنای

 

درباره نویسنده: شهناز غفاری

مطالب زیر را حتما بخوانید

2 دیدگاه

  1. با سلام. مطالب بیان شده خوب، مفید و تخصصی است. و اگر پیرامون برخی مطالب توضیح بیشتری بیان شود بسیار کاربردی تر خواهد بود. با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *