برای اینکه بتوانیم یک ذهن قدرتمند داشته باشیم لازم است که توانایی مدیریت کردن ذهن را داشته باشیم.
یکی ار مهمترین کارهای ذهن تولیدفکر می باشد و فکرسالم برای برطرف کردن نیازهای جسمانی ما ضروری است .
با توجه به اینکه ذهن برای تولید فکر از ذخیره های نا خودآگاه استفاده می کند لازم است که ابتدا ما بدانیم در ناخودآگاه ما چه چیزهایی نهفته است ؟
ازدوران کودکی ما یکسری اتفاقاتی رخ داده است که ما ازآنها بی اطلاع هستیم مثلا اگر ما یک فرد بشدت مهرطلب هستیم یعنی اینکه به هر قیمتی بدنبال این هستیم که محبت دیگران را جلب کنیم وبرای اینکه دیگران از ما رنجیده خاطر نشوند از خواسته های حقیقی خودمان چشم پوشی می کنیم ، قطعا در دوران کودکی ما یکسری اتفاقات رخ داده است که شخصیت مهرطلب در ما شکل گرفته است و مهر طلبی نوعی غرور عصبی است ( درارتباط با غرور عصبی و تیپ های عصبی پیشنهاد می کنم کتاب عصبیت و رشد آدمی از کارن هورنای را مطالعه کنید )که ذهن شخص مرتب درگیر این غرور عصبی است یعنی اینکه فردمرتب نگران است ازاینکه دیگران از او ناراحت نشوند و باتوجه به اینکه ازخودش بیش ازحد گذشت و ایثار نشان می دهد و متقابلا توقعات زیادی از دیگران دارد و دیگران نمی توانند یا نمی خواهند که پاسخگوی نیازهایش باشند به همین خاطر ازدرون نسبت به دیگران خشم و نفرت دارد و چون جرات ابراز خشم و نفرت خودراندارد مرتب خودآزاری می کند در نتیجه چنین شخصی نمی تواند یک ذهن خلاق و قدرتمند داشته باشد و ابتدا شخص بایست نگاهی به گذشته خودش بیندازد و مسائل گذشته خودش را بررسی و حل و فصل کند .
غرورهای عصبی را ریشه بیماریها و درگیری های ذهنی ما می باشد و برای همین منظور ابتدا بایست فرد نگاهی به گذشته خودش بیندازد و سپس بخش عزت نفس و باورهای خودش را اصلاح کند وبعد از این مرحله فرد می تواند به پرورش ذهن خودش بپردازد.
این تمرین ساده به شما کمک می کند که اتفاقات گذشته زندگی خودتان رابررسی کنید که بدانید ذهن شما درگیر چه موضوعات کهنه و قدیمی هست که نمی توانید از آنها رها شوید .
چنانچه مواردی بود که بسختی می توانید از آنها رها شوید ازطریق ایمیل برای من پیام بگذارید
این تمرین را حتما در موقعی از روزکه آرام هستید و دریک مکان آرام و خلوت انجام دهید.
هرچه بیشتر برای این تمرین وقت بگذارید خاطرات بیشتری به سطح خواهندآمد و اگر به خاطرات و مساله حل نشده ای برخورد کردید ازیک مشاور یاروان درمانگر کمک بگیرید .
فعالیت عملی : قلم وکاغذ بردارید وبالای کاغذبنویسید : ” نقشه زندگی من ” برگه را مثل جدول زیر به سه ستون تقسیم کنید . عنوان اولین ستون سمت چپ ” سن ” ستون وسط
” تجربه های شاد ” و ستون سمت راست را ” تجربه های اندوهناک ” بگذارید .
ستون مربوط به سن خود را به گروههای سنی مثلا ۱۰-۲۰ و ۲۰-۳۰ تفکیک کنید تا به سن کنونی خودتان برسید .
پس از انجام این کار به قسمت بالای برگه برگردید و زیرهر عنوان ، تمام خاطرات خوب یا بدی را که از آن زمان از زندگیتان به یاد می آورید ، بنویسید .
پس از پایان تمرین زمانی را اختصاص دهید تا برتجربه ها و عواطفی که احساس می کنید و نیز در افکارتان هنگام ملاحظه زندگی پیش رو دارید تعمق کنید .
این تمرین به شما کمک می کند نگاهی به زندگیتان بیندازید و تصویر روشنی از تجارب مثبت و منفی داشته باشید از خود بپرسید چگونه این تجربه ها روی شما تأثیرگذاشته اند ؟
آیا احساس امروز شما شکل می دهند و شما را ترغیب به انجام رفتارهای خاص می کنند؟
نقشه زندگی من
تجربه های مثبت | تجربه های منفی | |
۰ – ۱۰ | مادرم صبح زود نان می پخت و بوی نان عالی بود۰ | جابجا شدن محل سکونت و دور شدن از دوستانم |
۱۰ – ۲۰ | خریدن شیرتازه و خوردن شیرتازه برای صبحانه.
تولد فرزند اول و دومم |
جداشدن ازتحصیلاتم بخاطر ازدواج.
درگیریها و اختلافات |
۲۰ – ۳۰ | ادامه دادن تحصیلات | استعفا دادن ازکارم |
۳۰ – ۴۰ | گرفتن مدرک لیسانم | طلاق گرفتن از همسرم.
|
بانگاه به گذشته ممکن است احساس خشم و رنجش به سراغ شما بیاید . شاید احساس کنید به شمابه شما سخت گذشته است و بخشش برایتان دشوار است اما بدانید که اگر نسبت به شما بدرفتاری شده است و شما کینه به دل دارید یا اینکه رنجیده خاطر هستید بدانید که عادی است .
ببخشید حتی اگرفراموش نمی کنید :
می گویند فیل هیچ چیز را فراموش نمی کند . اما پیداکردن راهی برای بخشش به این معنا نیست که باید فراموش کنید . یک تجربه ناراحت کننده می تواند به موضوعی مثبت تبدیل شود . مثلا اگر من بشدت به لحاظ شخصیتی آسیب دیدم و عزت نفس من ضعیف شده بود بقدری ازاین موضوع درد کشیدم که خودش بزرگترین انگیزه برای من بود که بتوانم به درمان آن بپردازم و زمانیکه به نتایج مثبت رسیدم تصمیم گرفتم که به مردم نیز در بهبود بخشی عزت نفس آنها کمک کنم.
بخشیدن کسی که شما
را آزرده است و رها کردن احساسات منفی ، به معنای آن است که شما کسی هستید که ازآن سود می برید .
بعضی از افراد بدلیل آسیب هایی که ازدیگران خورده اند بخشیدن برای آنها دشوار است
اما بدانید که کینه ، رنجش ، احساس گناه و آسیب های قدیمی تأثیر منفی دارد و منجربه موارد زیر می شود :
- انتقام جویی و تلافی کردن بصورت مداوم .
- تجربه کردن خشم ، دشمنی و تندی.
- باقی ماندن در حالت دفاعی
- احساس شکست ، بی اعتنایی و تشویش به دلیل عدم تأیید دیگران .
- تنش و تقویت احساس گناه وپشیمانی .
هیچ کس ازشما نمی خواهد اتفاق های گذشته را فراموش کنید اما بدانید که شما به خاطر تحمل بارسنگین عدم بخشش آسیب می بینید .
آیا می خواهید متحمل ضربه های مضاعف شوید یعنی یکبار بخاطر رویدادهای گذشته و بار دیگربخاطر زنده نگه داشتن احساسات منفی یا اینکه می خواهید درس مثبتی از آن رویداد درس مثبت بگیرید . و به حرکت خود ادامه دهید.
بازهم مقاله بعدی را که درارتباط با بخشش هست دنبال کنید.