چگونه عزت نفس ضعیف می شود ؟

عزت نفس چگونه ضعیف می شود ؟

عزت نفس چگونه ضعیف می شود ؟

عزت نفس بوسیله سرزنش کردن ضعیف می شود .در دوران کودکی عزت نفس توسط دیگران آسیب می بیند . در بزرگسالی بوسیله سرزنش گر درونی .

مقالات عزت نفس را رد وب سایت راز درون دنبال کنید .

عزت نفس چگونه ضعیف می شود ؟

در دوران بزرگسالی بدلیل اینکه عزت نفس در دوران کودکی آسیب دیده است بوسیله سرزنش گر درون مرتب مورد حمله قرار می گیرد در دیدگاه روان کاو کارن هورنای این سرزنش گر درون همان خود ایده آل یا خودکاذب می باشد که مرتب خود واقعی را سرزنش و تحقیر می کند و پایه های عزت نفس را متزلزل می کند .

چرا ما به صدای سرزنش گردرون گوش می دهیم ؟

ما فکر می کنیم که اگر به صدای سرزنش گر درون گوش بدهیم خوب است بطور مثال سرزنش گر درون ما را مثل والدین مان سرزنش می کند که پیشرفت کنیم .

برای همین فکر می کنیم سرزنش های آن برای ما مفید می باشد .

همه ما نیاز داریم :

  • احساس امنیت کنیم و هراسی نداشته باشیم .
  • ازجانب افراد مهم زندگیمان پذیرفته شویم .
  • احساس ارزشمندی کنیم .
  • مؤثر ومفید باشیم .

زمانی که ما در خانواده ناکارآمد رشد می کنیم احساس امنیت و پذیرفته شدن از طرف افراد مهم خانواده در ما شکل نگرفته است , یک خانواده نا کارآمد روش های تنبیهی آن بیشتر از روش های تشویقی می باشد و برای همین عزت نفس که جوهره اصلی وجود است آسیب می بیند و در فرد دیکتاتور درونی شکل می گیرد که این دیکتاتور حکم همان والدین سرزنش گر درون را دارد و در بزرگسالی بجای آنها وارد عمل می شود و این روند تضعیف عزت نفس همچنان ادامه دارد و این جناب دیکتاتور با ترفندهای مختلف تلاش می کند بر عزت نفس ما حکومت کند و آنرا به نفع خودش ضعیف نگهدارد و برای همین بعضی جاها ما فکر می کنیم به سرزنش گر درون نیاز داریم .

سرزنش گر درون عزت نفس ما را مورد حمله قرار می دهد و او را وادار می کند که به موارد فوق دست پیداکنیم و چون ما به اجبارهای سرزنش گر درون نیاز داریم تا به این موارد دست پیدا کنیم به صدایش گوش می دهیم ولی با توجه به اینکه خواسته های سرزنش گر درون بی حدوحصر می باشد به محض کوچکترین اشتباه ما را زیر مشت ولگد سرزنش می گیرد و عزت نفس رو بشدت مورد حمله قرار می دهد .

بطور مثال زنی در جستجوی شغلی بهتر بود , بشدت احساس اضطراب می کرد . با خودش می گفت مبادا همین شغلش را نیز از دست بدهد ؟

در اینجا سرزنش گر درونی به کمک او می آید و به او می گوید : ” مسلما نمی توانی از عهده کار جدید برآیی , چون توانایی واستعداد آن کار را نداری , آن ها اخراجت می کنند و تو شغل فعلی ات را نیز از دست می دهی .” بنابراین او تصمیم گرفت یکسال صبر کند و دنبال شغل بهتر نرود . ناگهان فورا سطح اضطرابش پایین آمد و سرزنش گر درون تقویت شد .زیرا حمله او مستقیم به کاهش سطح نگرانی و اضطراب او منجر شد . بنابراین برای کاهش سطح اضطراب سرزنش گر درون برایش مفید بود ولی از طرف دیگر فرد از تغییر و ریسک برای پیشرفت دست کشید .

یکی از راههای دیگر که سرزنشگر درون عزت نفس ما را ضعیف می کند این است که اول در ما احساس طرد شدن از سمت دیگران بوجود می آورد و ما مرتب خودمان را سرزنش می کنیم که مثلا جذاب یا دوست داشتنی نیستیم و زمانی که ما این را پذیرفتیم طرد شدن از سمت دیگران برای ما چندان دردناک نخواهد بود چون ما از قبل خودمان را طرد کرده ایم .

مردی ۳۸ ساله می گوید : ” بعداز طلاقم مدام به خودم می گفتم که بازنده هستم . احساس می کردم این جمله از من حمایت خواهد کرد . خیال می کردم که اگر آن را مرتب تکرار کنم , حرف های دیگران بی تأثیر خواهد بود . آن ها دیگر مجبور نبودند به من بگویند بازنده هستم چون قبلا خودم این را می دانستم .

زمانی که شما نسبت به کسانی که دوستشان دارید خشمگین هستید بهترین زمان است که سرزنش گر درون برای ضعیف کردن عزت نفس شما وارد عمل شود . چون شما نمی خواهید خشم خودتان را به آنها انتقال دهید سرزنش گر درون به شما اعلام می کند که شما در ارتباط با عزیزان خودت شکست خوردی و این احساس خشم را به سمت خودتان می آورد و به این ترتیب از اضطراب شما کاسته می شود اما در عوض سرزنش گر درون تقویت می شود .

درباره نویسنده: شهناز غفاری

مطالب زیر را حتما بخوانید

2 دیدگاه

  1. باسلام خدمت بانو خانم غفاری

    بله درست است ومن شماراتحسین میکنم وسپاسگزارم که برای ما مقالات ارزشمند میگذارید.

    نظرمن راجب مقاله شما وسرزنشگر درون

    ب نظرم سرزنشگر درون رابایست خاموش کرد و به حرفهای سرزنشگردرونمان گوش نداد وبه جای تقویت سرزنشگر عزت نفسمان را تقویت کنیم وبه صدای عزت نفسمان گوش کنیم وچیزی ک برای ذهنمان مفیدنیست ازبین ببریم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *