عزت نفس

عزت نفس

عزت نفس  را می توانید به وسیله یکسری  مهارت  ها ارتقا  بخشید . مقاله عزت نفس را در وبسایت راز درون دنبال کنید.

عزت نفس چگونه به وسیله سرزنشگر درون آسیب می بیند ؟

 عزت نفس  ازدوران کودکی توسط والدین  سرزنش گرآسیب می بیند , از همان دوران کودکی والدین به ما گفته اند کدام کار درست و کدام کار اشتباه است و غیر ممکن است که ما توسط والدین خود تنبیه نشده باشیم .

عزت نفس زمانی آسیب می بیند که رفتارهای تنبیهی والدین متأسفانه به گونه دردناک وطرد کننده بوده است ؛ بچه ای که مورد تحقیر و سرزنش قرار گرفته است همانگونه عزت نفس او آسیب می بیند احساسات بد هم در او شکل می گیرد و بطور ناخود آگاه احساس بی ارزشی درکودک شکل می گیرد . ما همین تنبیهات یا تحقیرها را ازدوران کودکی در ناخودآگاه خودمان بصورت خاطره داریم و در بزرگسالی بجای والدین سرزنش گر ما منتقد درونی داریم این منتقد یا سرزنشگر درون در بزرگسالی مثل والدین یا مربیان عمل می کند و باعث می شود که زخمهای کهنه و قدیمی دوران کودکی مرتب سربازکند و احساسات ما و عزت نفس ما را ازبین ببرد و این سرزنش گر درون زمان هایی که ما به هدفی نمی رسیم یا وقتی کسی از دست ما عصبانی می شود یا اشتباهی مرتکب می شویم به ما با انتقادات شدید حمله می کند و مستقیم عزت نفس مارا نشانه می گیرد .

به هرمیزانی که ما بیشتر تحت تأثیر حملات سرزنش گر درون باشیم به همان میزان به ما حمله می کند و به همان میزانی که رفتارهای تنبیه کننده والدین در کودکی نسبت به ما کمتر بوده باشد در بزرگسالی حملات سرزنش گردرون نیز کمتر خواهد بود .

سرزنش گردرون ما بیشتر اوقات موفق می شود که اختیار و عنان ما را دردست بگیرد مثلا برای اینکه احسا بد , بی ارزش یا بی کفایت بودن ما را اذیت نکند همانطور که در مقاله قبلی گفتم شخص به ساختن یک تصویر خیالی می کند و برای اجرای تصویر خیالی ما را وادار می کند که کارهایی خارج از توان خودمان انجام دهیم ؛ مثلا به ما می گوید اگر می خواهی آدم خوبی باشی بایست مرتب ارتقای شغلی بگیری , باید شبی سه ساعت برای فرزندانت وقت بگذاری , سرکارت عالی و پرانرژی باشی و یکسری قوانین غیرقابل انعطاف برای تو می گذارد که اگر از آن قوانین تخطی کردی بشدت مورد سرزنش قرار خواهی گرفت .

واگر ترس از شکست داشته باشی مرتب به تو القا می کند همین شرایطی که داری برای تو کافی است و اجازه تجربه کردن چیزهای جدید را نمی دهد.

 

درباره نویسنده: شهناز غفاری

مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *