عزت نفس زمانی که آسیب می بیند نیاز به ترمیم و بازسازی دارد . مقالات عزت نفس را در وب سایت راز درون دنبال کنید .
عزت نفس آسیب دیده را بایست بادقت مورد بررسی قرار داد بخاطر اینکه سرزنشگر درون از روشهای مختلف شروع می کند به حمله کردن به عزت نفس ؛ سرزنشگر درون در پس صدای غرور های عصبی , صدای والدین , صدای کودک درون, صدای معیارها و ارزشهای جامعه و صدای اخلاقیات پنهان می شود و گاهی وقت ها واضح وشفاف حمله می کندو گاهی وقت ها موذیانه عمل می کند.
سرزنش گر درون از دو راه به ما کمک می کند تا بطور موقت احساس خود ارزشی بیشتری کنیم : با مقایسه کردن بادیگران و با تعیین معیارهای بالا و کمال گرایانه . سرزنش گردرونی بطور مداوم مارا مورد ارزیابی قرار می دهد که در موقعیت های هوشمندانه , پیشرفت , افزایش ظرفیت فکری , جذابیت های جنسی ، شایستگی های اجتماعی ، قدرت پذیرندگی و در واقع در مورد هر ویژگی یا صفتی که برایش ارزش قائل می شویم , چگونه عمل می کنیم . ما زمانی که خودمان را بادیگران مقایسه می کنیم بخاطر اینکه در بعضی موارد ضعیف تر یا نا کارآمدتر می بینیم ؛ دچار خود کم بینی می شویم و عزت نفس ما آسیب می بیند و در اینجاست که تصمیم می گیریم جذاب تر ، باهوش تر یا خوش برخوردتر باشیم و برای مدت کوتاهی احساس می کنیم در سطح بالاتری از دیگران قرار داریم و زمانی که تلاش هایمان را با دیگران مقایسه می کنیم در این حالت لیاقت و شایستگی کمی در ما ایجاد می شود و زمانی که ما از مقایسه ی خود با دیگران احساس خوبی پیدا می کنیم ؛ مقایسه کردن برای ما شکل عادت به خودش می گیرد .
راه دوم هم که گفتیم سرزنش گر درون موجب احساس ارزشمندی مان می شود , تعیین کردن معیارهای بالا برای ما می باشد و به ما می گوید که در نقش والد , مشاور , خانه دار , ورزشکار یا کارمند رفتار کنیم .
باتوجه به اینکه اغلب نمی توانیم بطور کامل با او همراهی کنیم و شکست می خوریم , احساس بی کفایتی می کنیم و گاهی همه چیز عالی در کنار هم قرار می گیرد . مثلا گفتگوی عمیق و محبت آمیز با فرزندمان داریم یا کار مهم واثرگذاری در مورد شغلمان انجام می دهیم به این ترتیب سرزنش گردرونی تقویت می شود .گاهی که با این معیارها همراه می شویم , احساس آرامش می کنیم . بنابراین تأکید منتقد درونی همواره برکمال گرایی است .
نکات مهم و اصولی که سرزنش گر درون در جایگاه والدین وارد می شود :
اگر والدین ما را بخاطر خود خواهی سرزنش کرده اند
اگروالدین به ما برچسب چاق , زشت , شکست خورده یا احمق را زده باشند .
و باکمال گرایی به عزت نفس ما حمله می کند : مثلا به ما می گوید “اگر دراین هفته نتوانی کالاهایت را بفروشی , تنبل و بی عرضه هستی ” یا اگر ” درامتحانات نمره خوب نگیری کودن و بی استعداد هستی یعنی از یک طرف برای پیشرفت شمارا مجبور به حرکت می کند و از طرف دیگربرچسب می زند.
سلام اینکه من یه تخریب گر به تمام معنی بودم تا اکنون برا عزت نفسم ونیاز به باز سازی عزت نفسم شدید دارم ونیاز کمک گرفتن
بسیار عالی و تاثیرگذار….سپاسگزارم بانو که وقت میزارید بدون هیچ چشم داشتی ممنون سپاسگزارم سپاسگزارم
سلامت باشید
سالم باشید
موفق باشید
سلام ودرود
خواهش می کنم