عزت نفس
عزت نفس ونقش صدای منفی درون که به عزت نفس آسیب می رساند را در وب سایت راز درون دنبال کنید .
عزت نفس به وسیله صدای منفی درون که ازدوران کودکی در ما به وجود آمده است ضعیف می شود .
صدای منفی درون چگونه بر عزت نفس اثر منفی می گذارد ؟
انتقاد آسیب زا اصطلاحی می باشد که بوسیله روان شناس ” ایو جین ساگن ” مطرح شد .
عزت نفس ما بوسیله همین سرزنشگر درونی آسیب می بیند , اگر شما هم مثل من در یک خانواده با کارکرد ناسالم رشد کرده باشید قطعا والدینی داشته اید که در دوران کودکی شما را بخاطر اشتباهات سرزنش یا تنبیه کرده اند و یا اینکه حتی بخاطر توانایی هایتان مورد تمسخر واقع شده باشید بطور مثال شاید شما به نقاشی علاقه داشته اید و به محض اینکه شروع به نقاشی کردن می کرده اید و نگرش والدین شما این بوده است که مهندس کامپیوتر شده باشید ؛ خانواده شما را یا سرزنش کرده اند یا نصیحت و یا منع شده اید . بنابراین ریشه آسیب دیدگی عزت نفس به دوران کودکی ما بر می گردد و دردوران بزرگسالی کمبود عزت نفس ما را دچار رنج می کند ولو اینکه ما انسان موفقی باشیم .
صدای سرزنشگر درون که از دوران کودکی در ما شکل گرفته است به طرق زیر حال و احساس ما را خراب می کند:
- مارا با دیگران و با پیشرفت ها و توانایی هایشان مقایسه می کند .
- مجموعه ای از معیارهای غیرممکن در رشد و شکوفایی را فراهم می آورد و سپس شمارا برای کوچکترین اشتباه سرزنش می کند .
- آلبومی از شکست هایتان جمع آوری می کند , اما هرگز یک بار هم شما را به یاد موفقیت ها و پیشرفت هایتان نمی اندازد .
- قوانینی را برای شما وضع می کند که اگر از آنها تخطی کردید سرتان فریاد می زنید که اشتباه کردید .
- از شما می خواهد که بهترین باشید و اگر نتوانستید بهترین باشید به شما می گوید که هیچ چیزی نیستید .
- او شما را احمق , بی کفایت , زشت , خودخواه می داند و به شما توهین می کند .
- طوری به شما توهین می کند که باورتان شود حرف هایش درست است وبرای این کار مدام ضعف های شما را پیش روی تان قرار می دهد .
- هر روز عزت نفس شما را ازضعیف می کند .
- صدای سرزنشگر درون ممکن است برای ضعیف کردن عزت نفس شما بسیار موذیانه است و به گونه ای در لابلای افکار شما قرار دارد که شما متوجه اثرات مخرب او نمی شوید .
- سرزنشگر درونی یک ویروس روانی است که عزت نفس شما را بیمار و ضعیف می کند .
- صدای او بسیار آشنا است اگر قدری دقت کنید متوجه خواهید شد جملاتش برای شما آشناست و در دوران کودکی مشابه آن را زیاد شنیده اید.
فاطمه به تازگی مدرک دکترای خودش را گرفته است و برای عضویت در هیئت علمی درخواست داده است و در طول مصاحبه برخورد اعضای کمیته را زیر نظر می گیرد و در همین حال سرزنشگر درون می گوید : ” تو متقلب هستی , خودت می دانی که چیزی نمی دانی , نمی توانی این افراد را فریب دهی , صبر کن تا مقاله های مزخرفی که نوشته ای بخوانند . همه پاسخ هایت احمقانه است …
به راحتی سرزنش گر درون افکار سمی را وارد ذهن فاطمه کرد .
گاهی وقت ها سرزنش گر درون خیلی مختصر می گوید تو ” تنبلی ” و این کلمه زنده کننده صدها بار کلمه تنبل بوده است که در کودکی به شما گفته شده است .
سرزنش گر درون ترفندهای زیادی برای نابود کردن عزت نفس به کار می برد .
یکی از نکات عجیب در مورد سرزنش گر درون این است که اغلب به نظر می رسد کنترل بیشتری نسبت به خود ما روی ذهن ما دارد . مثلا درگذشته اگر من درحضور یک آدم مهم و سرشناس می خواستم صحبت کنم سریع این سرزنش گر درون به من می گفت فکر می کنی آدم مهمی هستی ؟ و از این طریق باعث می شد که یا صدام بلرزه یا ازدرون احساس خود کم بینی به من دست می داد .
یک خبر خوب من به شما این است به همان میزان که عزت نفس شما توسط سرزنش گر درون ضعیف شده است شما قدرت بیشتری دارید که افسار سرزنش گر درون را در دست بگیرید و اجازه ندهید روی شما تسلط داشته باشد .
ما چون در یک خانواده نا کار آمد بزرگ شده ایم , در زمان بزرگسالی که خبری ازوالدین سرزنش گر نیست
این صدای سرزنش گر درون یک توهم می باشد .
در ضمن زمانی که ما عزت نفس خودمان را بهتر می کنیم اگر افراد سرزنش گر مثل همسر یا فرزند یا محیط نادرست باشد ما می توانیم این صدا را ساکت کنیم و برای خودمان ارزش و احترام قائل باشیم .
پیشخدمت یک رستوران تعریف می کرد که چگونه این سرزنش گر درون با مجموعه ای از بایدها اورا تخریب می کرده است . همانطور که در مقالات تیپ شخصیت های عصبی گفته شد که یک فرد برتری طلب برای خودش خود ایده آلی می سازد و اگر به خود ایده آلی نرسید حاضر است بمیرد و حتی در نظر نمی گیرد که شاید استعداد و توانایی آن کار را ندارد . این پیشخدمت که واقعا کار خودش را دوست داشت مدام از طریق سرزنش گر درون به او حمله می شد که تو هم باید مثل پدرت یک وکیل ماهر می شدی و اجازه نمی داد که این جوان از حرفه ای که دوست داشت لذت ببرد و مدام عزت نفس اورا خدشه دار می کرد .
منشآ این سرزنش گر درون ما بر می گردد به دوران کودکی همانگونه که دکتر کارن هورنای تشریح می کند یک خانواده نا کارآمد بدلیل روش های غلط تریبتی جوهره هستی کودک را که همان عزت نفس هست دچار تزلزل می کنند .
والدین درتمام مدت رشد به شما آموزش می دهند که کدام رفتارها قابل پذیرش و کدام رفتارها نامناسب یا غیراخلاقی هستند و غیر ممکن است که فردی بدون داشتن مقداری تجارب تنبیهی بزرگ شده باشد .
خودشناسی – عزت نفس – راز درون – شهناز غفاری
برگرفته از نوشته های شمس الدین حسینی و کارن هورنای