عزت نفس

عزت نفس

عزت نفس یکی ازمقوله هایی می باشد که با اعتماد به نفس اشتباه گرفته می شود . لطفا این مبحث را دروب سایت راز درون دنبال کنید

عزت نفس احساس ارزشمندی هست که فرد نسبت به خودش بایست داشته باشد .این احساس ارزشمندی باید فارغ ازتمام باورها و موفقیت های بیرونی باشد یعنی اینکه اگرمن چاق هستم یا لاغر , اگر پولدار هستم یا بی پول ,اگرتحصیل کرده هستم یا نه ؛ فارغ ازتمام آنها احساس خوبی نسبت به خودم داشته باشم .

اعتماد به نفس ؛ یعنی اینکه من یک کاری را به خوبی می توانم انجام دهم ؛ مثلا اگر من یک مهندس عالی رتبه هستم و کارهایم را به بهترین شکل ممکن انجام می دهم می توانم بگویم در زمینه مهندسی اعتماد بنفس عالی دارم اما ممکن است ازدرون یک شخصیت عصبی کمال گرا درمن شکل گرفته باشد وبا هرخطایی درکارم خودم را بشدت مورد سرزنش قرار دهم یعنی اگر من ۹۸ درصد کار را درست و عالی انجام دهم و ۲درصد اشتباه کنم خودم را بخاطر همان ۲درصد سرزنش کنم . در این حالت من یک آدم با اعتماد بنفس عالی هستم که فاقد عزت نفس می باشم .

همانگونه که من در مقالات قبلی گفتم : طبق نظریه کارن هورنای ( روان کاو) در یک محیط خانوادگی ناسالم و ناایمن عزت نفس کودک آسیب می بیند و کودک برای جبران عدم احساس ارزشمندی برای خودش یک تصویر خیالی می سازد . یکی از آسیب های جدی که این تصویر خیالی به فرد می زند این است که بطور مدام عزت نفس او را پایین می آورد بطور مثال اگر فرد شخصیت مهر طلب داشته باشد و از طرف دیگران مورد تأیید قرار نگیرد رنج زیادی می کشد و حاضر است به دیگران هرنوع باجی بدهد تا اینکه مورد محبت و عشق یا تأیید دیگران قرار بگیرد و اگر شخصیت برتری طلب داشته باشد و مورد تِأیید قرار نگیرد با بی مهری فراوان دیگران را از خود می راند . و اگر شخصیت دروی گزین باشد بخاطر منفی بافی عشق و محبت دیگران را باور ندارد.

بنابردیدگاه کارن هورنای پایه های عزت نفس در دوران کودکی شکل می گیرد و یک کودک ناایمن نمی تواند عزت نفس خوبی داشته باشد مگراینکه فرد با یادگیری مهارتهای جدید بتواند به عزت نفس آسیب دیده خود رسیدگی کند و هر آنچه را که به ارتقا بخشیدن عزت نفس او کمک می کند مجددا بیاموزد و یادگیری این مهارت مثل هر مهارت دیگری نیازمند وقت و هزینه می باشد .

افراد به دلایل زیادی از یادگیری مهارت عزت نفس فرار می کنند که برخی از این دلایل بنابر تجربیات من این ها هستند :

شخص آسیب های دوران کودکی خود را انکار می کند ،

شخص بخاطر اینکه تحمل روبه رو شدن با واقعیت های تلخ و ناگوار را ندارد مرتب از خودش فرار می کند یعنی مشغله هایی را برای خودش درست می کند که از دردها و سرزنش های درونی یعنی درواقع شنیدن صدای سرزنش گر درونی فرار کند , و یا اینکه با قرص مسکن هایی مثل مثبت اندیشی خودشان را بطور موقت آرام نگه می دارند .

درحالی که تجربه به من ثابت کرده است برای بهتر کردن عزت نفس بایست ابتدا یک بررسی حرفه ای انجام شود و سپس تمریناتی که مختص بهتر کردن عزت نفس هست را آموخت و آنهارا اجرا کرد .

 

درباره نویسنده: شهناز غفاری

مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *